Päästevest

päästevest

Päästevesti eripäraks on võimekus hoida pikaaegselt vee peal ka inimest, kes ei oska ujuda. Päästevestil on pead toetav krae, mis aitab ka neid hädasolijaid, kes mingil põhjusel ei ole pärast vette kukkumist teadvusel (füüsiline vigastus, põrutus, alajahtumine, hingamisraskused). Vest tõstab inimese vee peale ja seejärel keerab ta turvalisse asendisse, nii et hingamisteed jäävad veest välja.

Seetõttu võib päästevesti kandes kindel olla, et ootamatult vette sattudes on lisaaega parima pääsetee valikuks. See on oluline, sest isegi kui tegemist on väga hea ujujaga, siis võivad ootamatused (külm vesi, ootamatult tugev laine või vool, kauge kallas, vigastus vms) ellujäämislootust tugevalt vähendada.

lastepäästevest

Laps peaks kandma vaid spetsiaalseid lastele mõeldud päästeveste olenemata sellest, kas ta oskab ujuda või mitte. Ohutuse huvides peaks laps kandma päästevesti ka sadamas liikudes, kai ääres ja ankrus seisval laeval.